Desinfecterende handgel, hoe werk het eigenlijk?

Desinfecterende handgel beschermt tegen de verspreiding van virussen en bacteriën, maar op welke manier?

Desinfecterende handgel tast het celmembraan aan

Desinfecterende handgel ontsmet de handen door het doden van virussen, bacteriën en andere micro-organismen. Dit komt doordat handgel minsten 60% alcohol bevat, waardoor het celmembraan van de micro-organismen opblaast. Dit kan omdat celmembranen bestaan uit vetten en eiwitten, waar de alcoholmoleculen zich tussen nestelen. De celmembranen worden doorboort en de eiwitten worden onklaar gemaakt.

Onze superdesinfecterende handgel bevat maar liefst 75% alcohol en is dus uitermate geschikt om virussen en bacteriën te doden. Natuurlijk blijft een goede hygiëne de hoofdzaak en kan je niet alleen op desinfecterende handgel vertrouwen.

Desinfecterende handgel in de strijd tegen virussen

Goede handhygiëne is noodzakelijk in de strijd tegen virussen, waaronder het coronavirus. Het wassen van handen blijft hierbij het belangrijkst, door de het gebruik van zeep lost het beschermende vetmembraan van het virus op, waardoor het inactief wordt. Handen wassen is dus altijd de eerste keus!

Geen water en zeep bij de hand? Desinfecterende handgel is een goed alternatief voor deze momenten. Zorg ervoor dat de gebruikte handgel een alcoholpercentage heeft van meer dan 60% voor een goede werking, bij een lager percentage werkt dit niet zo effectief. Alcoholische dranken zoals wodka en whiskey lossen het virus niet effectief op, dus gebruik deze gewoon om te drinken.

Is desinfecterende handgel effectief bij alle bacteriën?

Alcohol heeft tijd nodig. Alleen de handgel aanbrengen is niet voldoende, je moet deze net zo lang in je handen wrijven tot je handen droog zijn. Handgel werkt het best als handen niet vuil en vet zijn, zodat het maximaal in contact komt met de micro-organismen. Sommige bacteriën vormen sporen waar alcohol geen effect op heeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige bacteriën die tot darminfecties kunnen lijden.